Keresés ebben a blogban

2010. november 10., szerda

Új-Kaledóniai Vitorlásgekkó (Rhacodactylus Ciliatus) Kézbetvétel, Növendékek, Ivarmeghatározás

Kézbevétel/Kézhez szoktatás

A ciliatusok a könnyen kézhez szoktatható fajok között szerepel, már egész fiatal korban jól tűrik a kézbevételt.
Az új állatoknál azonban hagyjunk időt az új hely megszokásához, lehetőleg adjunk erre 2 hetet minimum. Ezen idő alatt szokják meg az új helyüket, zajokat, szagokat.
Az idő teltével eleinte csak nagyon rövid időre vegyük kézbe, főként azért, hogy megbizonyosodjunk egészségi állapotáról, esetlegesen előforduló vedlési problémákról. Eleinte ez napi 5 perc környékén mozogjon.
Legyünk türelmesek és hagyjunk időt arra is, hogy minket is megszokjon az állat. Az idő múltával növelhetjük a kézben tartott időt is.
Napi 15-20 percnél lehetőleg ne zargassuk őket ily módon, elkerülve a fölösleges stresszeltetést.


Kezdetben a gekkók, főleg a kicsik eléggé ugrálós kedvükben lehetnek. Ügyeljünk arra, hogy mindig legyen hova ugrania és ez lehetőleg ne másfél méter magasból a föld legyen. A legjobb megoldás ha megpróbáljuk őket "sétáltatni" a kezünkön, kezeinket egymás elé rakosgatva. ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy egy idő után megnyugodjanak és meg is álljanak.
Mindenféleképpen legyünk körültekintőek kézbevételkor, lehetőleg ne markoljunk rájuk, hagyjuk, hogy másszanak, ugráljanak. Amikor az állat veszélyeztetve érzi magát, farkét csaliként használva mozgatni kezdi. Ekkor az állatot lehetőleg tegyük vissza  helyére és aznap ne is vegyük többet kézbe. Legvégső esetben eldobhatják farkukat amely ennél a fajnál NEM NŐ VISSZA!
Amennyiben mégis bekövetkezne a farokvesztés, nem kell megijedni, az állat enélkül is egészséges példány maradhat. Az immár farok nélküli állatot lehetőleg olyan terráriumba rakjuk ahol semmi vagy papírtörlő az aljzat nehogy a farok rész elfertőződjön. Betadinos oldattal kezelhetjük. Rendszerint pár nap alatt a seb szépen begyógyul.


Növendékek

Az növendékek ellátása nagyrészt egyezik a kifejlett állatok gondozásával, néhány apró dolgot leszámítva.
Lehetőség szerint próbáljunk a napi 1 helyett 2szer párásítani nekik és tartsuk őket egy kisebb terráriumban.
A kézbevétel az újonnan beszerzett növendékekre is vonatkozik, 2 hetet adjunk nekik az új hely megszokásához.

Ivarmeghatározás


Általában ~6hónapos korukban már eldönthető, hogy hím avagy nőstény gekkóhoz van szerencsénk. A hímek ugyanis eléggé jól észrevehető "dudort" (hemipénisz) növesztenek a faroktőnél. Ez a növekedés az 5 és 9-ik hónap között rendszerint lezajlik.
A nőstények nem növesztenek ilyen dudort.
"Dudor"

Létezik egy nem 100%-os módszer az 5-10g-os állatok szexálására is. Ekkor a 2 hátsó láb közötti pikkelyeken a hímeknél időnként úgynevezett "preanális pórusokat" láthatunk.
A nőstények nem rendelkeznek ezekkel a pórusokkal.
A gond természetesen, hogy egy pl. 7 grammos állat pikkelyei eléggé aprók, hát még a foltok amiket keresünk.

Preanális pórusok

forrás: http://www.pangeareptile.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése