Keresés ebben a blogban

2010. november 9., kedd

Új-Kaledóniai Vitorlásgekkó (Rhacodactylus Ciliatus) Terrárium, hőmérséklet, táplásás


Az Új-Kaledóniai Vitorlásgekkók (Rhacodactylus ciliatus) Új-Kaledónia főszigetén, Grand Terre és egy környező kis szigeten (Isle of Pines) őshonosak. Ezen gekkók főként fán élnek, legtöbb idejüket kisebb fákon és az alacsonyabb cserjéken töltve, habár megfigyelések alapján nem ritka, hogy a talajhoz közel keresnek menedéket pihenésük idejére. A ciliatusok rovarokat és gyümölcsöket! is fogyasztanak és a legtöbb esetben könnyedén tarthatóak szobahőmérsékleten. Könnyű tarthatóságuk, bájos megjelenésük és számos színváltozatuknak köszönhetik egyre növekvő népszerűségüket.

Terrárium

Tartásukra számos lehetőségünk adódik, kezdve egészen egyszerűen műanyag dobozoktól tojáskartonokkal, egészen a szemet gyönyörködtető élő növényes látvány terráriumokig.
A kicsiket kb. 4 hónapos korukig tarthatjuk 35-40 literes műanyagdobozban is. Néhány esetben a növendék példányok nem esznek túl jól a nagy/végleges méretű helyükön.
4 hónapos kor felett dukál egy min 74 literes, 3 kifejlett példánynál pedig a minimum egy 110-120lieteres állóterrárium. A terrárium mindig legyen magasabb mint hosszabb, a gekkók szeretnek fel/le mászkálni.

Hőmérséklet és fény

Hőmérséklet igényük 22-27 °C között mozog az év nagy részében. A 29-30 °C-on idegessé válnak, ami betegséghez akár elhulláshoz is vezethet.
Az éjszakai hőmérséklet 18 °C-ra is lemehet, de erre nincsen feltétlenül szükség.

2 hónapos hidegebb periódus javallott tenyészállatoknak pihenés gyanánt. Ezen idő alatt a hőmérsékletet próbáljuk meg 18-21 °C között tartani.

Az év nagy részében lehetőleg biztosítsunk 12-14 órás időtartamra fényt, hogy kialakuljon a megfelelő bioritmus. Télen természetesen ezt levehetjük napi 10 órára is.
Nem szükséglet az UVB fényforrás használata gekkóinknak, viszont nem árt. Sokan mondják, hogy állatuk nyugodtabb és szebbek a színei amikor UVB fényforrást biztosítottak.



Táplálás

Számos különböző táplálási lehetőség van:

I. Speciálisan kialakított táp
A legkönnyebb és kényelmesebb ha a Crested Gecko Diet-et (Crested gecko MRP) kínálunk számukra. Ez egy direkt eme fajnak kifejlesztett teljes értékű tápszer (por) amit vízzel keverve pépes állagúvá válik.
Allen Repashy fejlesztette ki, akinek sokat köszönhetünk azért, hogy ma tarthatjuk ezeket az állatokat. Az előállító szerint csak a tápon tartva is egészségesek maradnak a gekkók, mi több, Allen maga is ezt használja saját állatainál.
Mára már eléggé népszerű lett a fentebb említett tulajdonságai miatt. A tápot vízzel elkeverve egy kis kupakban maximum 2 napra hagyhatjuk állataink előtt, utána érdemes cserélni. A vízzel bekevert táp kb 1 hétig áll el a hűtőben.
Az idehaza is kapható T-Rex által forgalmazott ciliatus táp is Allen Repashy-tól származik, a licenszt megvették.

II. Táp és rovarok
Adhatjuk a tápot rovarokkal kiegészítve.
Talán a legjobb rovar eleségnek a tücskök és a kisebb testű csótányok számítanak a ciliatusok számára.
Itt is érvényes azon "szabály", hogy lehetőleg a táplálék állat ne legyen nagyon a 2 szem közötti távolságnál.
Az én állataim hetente 1-2szer kapnak élő eleséget a táp mellett és eddig semmilyen egészségügyi problémába nem futottam bele. Sőt, az egyik kifejlett hímem akinek növendék kora óta kínálom úgy tűnik, hogy jobban preferálja a tápot mint a rovarokat. Természetesen ez egyedenként változó.

III. Gyümölcspépek, rovarok
Lehetőség szerint ezt a módszert lehetőleg csak a terrarisztikával igen régóta foglalkozó emberek válasszák. Természetesen ez is egy járható út, holott főként a tápszer megjelenése előtt használták. A fő nehézsége ennek az "útnak", hogy nehéz megsaccolni a szükséges kalcium, foszfor, vitamin és más alapvető tápanyagok eloszlását. Túl kevés vagy túl sok bevitele ezek közül AKÁR halálos is lehet, főként a zsírban oldódó vitaminok, mint az A és aD3 vitamin.
Az interneten keresgélve lehet még találni ilyen teljes értékű gyümölcstáp mix recepteket, de nagyon sokan választják a csak gyümölcsöt tartalmazó babatáp és vitaminpor keverékét is.
Mindenesetre aki ezt az utat választja lehetőleg rendszeresen ellenőrizze az állat kalcium zacskóit.
Kalcium zacskó a szájpadláson



forrás:http://www.pangeareptile.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése