Keresés ebben a blogban

2010. november 13., szombat

Páncélosgyík (Gerrhosaurus)

Nemrégiben volt szerencsém egy ismerősöm állományát megtekinteni, ahol először találkoztam páncélosgyíkkal.
Bevallom elég sokáig nem vonzottak a vakondgyík alakúak, de ez változni látszik.

A páncélosgyíkokon belül 3 alfajt említhetünk meg:


G. flavigularis - Sárgatorkú páncélosgyík
G. major - Szudáni páncélosgyík
G. validus - óriás bőrpáncélosgyík

Ezek közül a Szudáni páncélosgyíkkal foglalkoznék, mivel ezt láttam és ez is a sűrűbben tartott faj idehaza.

Mint neve is jelzi Szudán és környező szavannák területéről származik.
Nevét a testét egységesen borító páncélszerű pikkelyeiről kapta.
Fogságban akár a 20 éves életkort is elérhetik, kifejlett méretük pedig  50-60 cm környékén alakul.
Amennyiben ilyen állat tartására adjunk fejünket vegyünk figyelembe, hogy elég sokáig velünk lesz. Ennek ellenére ha növendék kora óta foglalkozunk vele rendszeresen könnyen kézhez szoktatható.

Terrárium

Testhosszúságuk kifejlett korban megköveteli a minimum 120x60x60 cm-es terráriumot, ami lehetőleg bútorterráium, mintsem üveg, a kívánt hőmérséklet megtartása végett.
Élőhelyét sivatagi körülményekre alakítsuk ki, számos búvóhellyel és lehetőleg 1-2 alacsonyabb mászóággal amin kényelmesen elfér az állat. A terráriumból egy nagyobb méretű vizestál sem hiányozhat, főleg, hogy alkalomadtán szeretik lehűteni magukat.
Aljzatnak használhatunk föld és homok keverékét, lehetőleg jópár (8+) cm vastagságban mivel előszeretettel ássák el magukat.
A napozórészre elhelyezhetünk egy laposabb követ ami a nap folyamán átmelegszik, ezzel is elősegítve felmelegedésüket.

Hőmérséklet,világítás, páratartalom

Napozó állat révén a felülről érkező, sugárzó hőt kedvelik ezért a napozó részen használhatunk a hagyományos égőkön át a kerámiai izzókig szinte bármit.
Ezen a területen biztosítsunk számukra 40-45 °C-t míg a terrárium leghidegebb részén 26 °C körül alakuljon a hőmérséklet.
Feltétlenül biztosítsunk számukra UVB fényforrást lehetőleg a terrárium egész területén, de a napozó részen mindenképpen. Pl. Exo-terra 10.0 ,de a legjobb megoldás talán egy Solar glo (MVB) ami hőt/fényt és UVB sugarakat is biztosít számára.
A páratartalomra különösebb figyelmet nem kell fordítanunk, párásítást nem igényelnek, a száraz levegő tökéletesen megfelelő.


Táplálék

Fő táplálékukat a rovarok teszik ki, tücskök, csótányok és a sáskák mindegyike remek választás.
Ezenkívül kínáljunk számukra gyümölcs és zöldféléket. Mint már korábban is említettem, a Beautiful Dragons (magyarul ITT) elég szépen összeszedte mire kell figyelni és mit ajánlott adni.
A vitamin és kalcium kiegészítésről se feledkezzünk meg! Vitaminban heti 1-2 alkalommal, kalciumban minden etetéskor forgassuk meg a feletetni kívánt rovarokat. Alkalomadtán a kifejlett állatoknak adhatunk szopós egeret is, azonban ez nem követelmény.
A kifejlett állatokat elegendő 2 naponta etetni, míg a növendékeket naponta etessük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése