Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 30., csütörtök

Szakállas Agáma I. rész (kiválasztás - terrárium - aljzat - világítás)

Szakállas Agáma
(Pogona Vitticeps)


Ez a tüneményes faj Ausztráliában őshonos, de természete miatt igen gyorsan népszerű lett a terraristák körében.
Köszönheti ezt megjelenésének, viszonylagosan kicsi méretének (40-50cm) és annak, hogy igen könnyen szaporítható fogságban is. Élettartamuk 7-10 évre tehető!
Ajánlott kezdőknek és haladóknak is egyaránt!


Az állat kiválasztásával sokan nem foglalkoznak. Bemennek egy állatkereskedésbe, és ráböknek egyre. Pedig gondos választással a későbbiekben sok kellemetlenségtől és kiadástól kímélhetjük meg magunkat.
Az első dolog amit keresni kell egy állatban az, hogy mennyire aktív és éber a példány. A kereskedőnél vagy a tenyésztőnél amikor a terráriumhoz lépünk, egy egészséges állat minket figyel, szeme tiszta és nem mutatja letargia nyomait. Tekintsünk végig az állaton, nincs-e valamilyen sérülése, deformált testrésze, különösen a szem és a száj környékén. Az nem feltétlenül gond, ha hiányzik egy ujja vagy a farok végéből egy kis darab mindaddig, amíg a seb teljesen gyógyultnak látszik és nincs jele elfertőződésnek!
Az egyik legfontosabb dolog viszont a kiválasztandó állat mérete! Nem ajánlott  15 cm-nél kisebb példányt venni, a nagyon fiatal állatok kisebb tartási hiányosságok miatt is gyorsan elhullhatnak.


A növendék állatokat tarthatjuk kisebb helyen is (70 liter, hosszú terrárium), sőt ennek még előnyei is vannak. Az egyszerűen berendezett terráriumban a kis agáma könnyebben megtalálja a számára fontosabb dolgokat, mint napozó vagy eleség, ezért nagyon nincs is szüksége másra mint egy napozó helyre, és egy kényelmes ágra ahol pihenhet. Én személy szerint az első 3 hónapban nem használtam aljzatot, sok helyen olvasni, hogy a fiatal egyedek igencsak "tehetségtelenek" még a vadászatban és sokat nyelhetnek fölöslegesen az aljzatból is. Nagyon jó alternatíva az első hónapokban egy érdesebb felületű járólap!



A kifejlett állatoknak ennél természetesen nagyobb helyre van szükségük a megfelelő közérzet kialakulásában. A végleges hely tervezésekor próbáljunk meg törekedni a minél nagyobb alapterület kialakítására. Sosem lehet túl nagy terráriumot kialakítani ezen állatok számára! Egy általánosan elfogadott "alapméret" a 120cm hosszúságú, 60/60cm mélységű és magasságú terrárium állatonként. További egyedenként az alapterület 1,5szerese ajánlott. A Szakállas agámára is igaz amit a legtöbb hüllőre, soha ne tartsunk 2 hímet összezárva, mert rivalizálnak egymással és eléggé meg tudják sebezni egymást. A terráriumban az állataink által kihasznált felületeket kibővíthetjük, ha a terráriumot hátterezzük és általuk is elérhető teraszokat alakítunk ki.


A végleges terráriumban aljzat kiválasztására több lehetőségünk is van. 
Maradhatunk továbbra is a járólapos megoldásnál is, ennek nagy előnye a könnyű tisztíthatósága.
Másik, természetesebb megoldás lehet a játszóhomok. Ez könnyen és olcsón beszerezhető, tiszta és természetes hatást keltő aljzat kedvencünk számára.
Ugyancsak megoldás lehet a vegyszer és adalékanyag mentes föld is, amit könnyedén begyűjthetünk forgalomtól elzárt területekről (pl erdő). Viszont a természetből begyűjtött dolgokat (ágakat, köveket is!!!) ajánlott kezelni az esetleges parazita problémák elkerülése végett. Nem kell mást tennünk, mint a begyűjtött földet a sütőben magas hőfokon 5-10 percig "sütni", így garantáltan elhal minden nem kívánatos dolog. 
Nem utolsó sorban szeretném megemlíteni, hogy lehetőleg kerüljük a kereskedésekben kapható színezett homokokat (calci-sand), mivel ezek már egyes esetekben problémákat (bélelzáródás) okoztak, arról nem is beszélve, hogy a fentebb említett alternatívák olcsóbbak és természetesebbek is.


A világításnak kulcsszerepe van! A szakállas agámák teljes spektrumú világítást igényelnek napi 12-14 órán keresztül. A legtöbb, hüllőknek kifejlesztett világítás nem bocsájt ki UVB sugarakat, ennek hiánya hosszútávon egészségi problémák sorozatát eredményezheti állatunkban. Csak olyan égőt vegyünk amire van írva, hogy UVB sugarakat bocsájt ki és tartsuk be az adott égő/fénycső használati utasításait. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az üveg megszűri az UVB sugarakat, tehát az állat és eme fényforrás között ne legyen elválasztó üveg! 
A  teljesség igénye nélkül említenék pár használható égőt/csövet: Arcadia D3 Reptile 12%, ZooMed PowerSun MVB, ZooMed Reptisun 10.0, Exo-Terra Repti Glo 10.0, ExoTerra Solar Glo....


Mivel ezek az agámák sivatagos területen élnek, a hőmérsékletnek is kiemelkedő szerepe van! Befolyásolja állatunk mozgékonyságát, de még az emésztését is. Fűtésre használhatunk kerámia égőket, de talán nyugodtan mondhatom, hogy a legegyszerűbb a hagyományos villanykörte. Bármelyiket is választjuk, ajánlott kerámia foglalatba csavarni, mert a műanyag foglalatok hosszútávon megolvadhatnak a masszív használattól és balesetveszélyessé válhatnak!
A  hőmérsékletet úgy kell kialakítanunk, hogy a terráriumban legyenek melegebb illetve hűvösebb helyek is. Ajánlott a fűtőtestet a terrárium egyik oldalán elhelyezni, így a másik oldalon a hőmérséklet alacsonyabb lehet. Erre feltétlenül szükség van, mivel ezen állatok hidegvérűek és nem tudják szabályozni saját belső hőjüket, ezért a környezetük hőmérsékletét használva szabályozzák azt.
Itt fontos megemlíteni, hogy ne használjunk talajfűtő kábeleket/fűtő köveket "napozónak", mert a szakik az alulról érkező hőt nem érzékelik, továbbá a megfelelő emésztéshez sugárzó hőre van szükségük!!!
Növendék állatoknál a legmelegebb pont a terráriumban max 40-43 Celsius legyen, idősebb állatoknál ez lehet alacsonyabb, 35 Celsius környéke. A terrárium leghűvösebb pontja nappal lehet 28-29 fok. A megfelelő pihenés érdekében fontos az éjszakai lehűlés, akár 18 Celsiusra is lehűlhet a terrárium egésze.



folyt köv...

forrás: http://www.beardeddragon.org

3 megjegyzés:

  1. Üdv!

    Nemrégen vettünk egy szakállas agámát. Igen pici még, nagyjából 11-12 cm. A terráriumban külön van melegítő lámpa (szabvány 60w-os izzó), és egy 13w-os UVB lámpa. Az állat általában a szabványos izzó alatt tartózkodik. A kérdésem az lenne, hogy a szabvány izzó mellé tegyem-e az uvb-t, hogy több uv sugárzás érje?
    Segítségét Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Üdv,

    az állat keresi a hőt, mert hő hatására tud rendesen emészteni. Ahogy említette is, tanácsos lenne oda tenni az UVB izzót is.
    Kalappal a kicsihez!

    VálaszTörlés
  3. Hello,

    úgy is csinálhatom, hogy a növendék állat alá is rakok homokot, viszont olyan helyen etetem, ahol nincs homok? A másik kérdésem meg az lenne, hogy bambuszból építhetek-e neki egy hűsölőt, mert nem tudom, h megrágná a bambuszt vagy valami hasonló... előre is kösz :D

    VálaszTörlés