Keresés ebben a blogban

2010. október 2., szombat

Szakállas Agáma II. rész (etetés-itatás)

Előzőekben szót ejtettünk már számos fontos tartási faktorról, ideje foglalkozni az agáma táplálkozásával is.
A szakikat tekinthetjük "mindenevőnek": szükségük van rovar eleségre is és növényi táplálékra is.
Fontos megemlíteni csak érintőlegesen, hogy a hüllők nagy résznél nagy gondot kell fordítanunk az eleség kalcium és foszfor arányaira. Úgy kell etetnünk, hogy mindig több kalcium kerüljön a hüllőkbe mint foszfor!

Az első 5-6 hónapban kis kedvencünknek rengetek fehérjére van szüksége. Ilyenkor nemhogy naponta, de akár naponta 2-3szor is adhatunk annyi rovar eleséget amit könnyedén elfogyaszt 10-15 perc alatt. Érdemes odafigyelni a a táplálékállat méretére is, egy teljesen kifejlett tücsök/csótány stresszelheti a még nagyon kicsi állatokat, elfogyasztásuk és megemésztésük is problémásabb. Soha ne hagyjunk bent éjszakára eleségállatot, mert azok könnyen "megrághatják" lelassult, alvó állatunkat! A táplálék rovar méretére akkor a legjobb, ha kb. akkora, mint az agáma két szeme közötti rész mérete, ekkora eleséget könnyedén elfogyaszt.

A növekedés a következőként alakul (iránymutató adatok!)
Kor Hím átlagméret Nőstény átlagméret
6 hetes 16 cm 15,5 cm
7 hetes 17,5 cm 17,5 cm
8 hetes 18,5 cm 20 cm
9 hetes 20,5 cm 22,5 cm
10 hetes 23 cm 24,5 cm
11 hetes 25,5 cm 26,5 cm
12 hetes 28 cm 28,5 cm
13 hetes 30,5 cm 30,5 cm
14 hetes 32,5 cm 32 cm
15 hetes 34,5 cm 33,5 cm
16 hetes 36 cm 35 cm
17 hetes 37,5 cm 37 cm
18 hetes 38,5 cm 38 cm
19 hetes 39,5 cm 38,5 cm
20 hetes 40,1 cm 39 cm
6 hónapos 42,5 cm 40 cm

Az állat méretének növekedésével lassan fordulhat az arány a növényi táplálékok javára, egy kifejlett állat igénye 50-75% növényi és csak 25-50% nyers fehérjére alapul.
A rovar eleségeket ajánlatos "kiegészíteni" feletetés előtt. Naponta egyszer forgassuk meg őket kalcium porban* és hetente 1-2szer multivitamin porban /vagy csak EZT használva - talán a legegyszerűbb/. Rengeteget tehetünk kedvencünk egészségért, ha a frissen vásárolt rovareleséget feletetés előtt1 napig pl. száraz macskatáppal, és valamilyen zöldséggel, gyümölccsel etetjük. Így a tücskök/csótányok stb. béltartalma tele lesz hasznos, jól hasznosítható tápanyagokkal!
Fontos még megjegyezni, hogy lehetőleg ne adjunk enni az állatnak "ébredés" után 1-2 órával, amint felmelegedett, könnyebben tud emészteni is. Ugyanez igaz az esti órákra is fordítottan. Ne adjunk rovareleséget jó pár órával azelőtt, hogy a fényforrás kikapcsolna késő délutáni/esti órákban!
Mindezek mellet próbáljunk meg minél változatosabban etetni, tücsökkel, csótánnyal, sáskával...nasinak adhatunk lisztkukacot, ~6 hónapos kor után gyászbogárlárvát stb. Tavasztól-őszig mi magunk is gyűjthetünk a rétekről szöcskéket, pókokat, ezeket nem is kell porozni, megvan bennük minden amire az állatnak szüksége van!

Növényi eleség szempontjából rengeteg választatási lehetőségünk van szerencsére. A legegyszerűbb és legegészségesebb tápnövények a természetből gyűjthetőek be, ingyen! Ilyen például a lucerna és a gyermekláncfű is. Mindössze arra kell odafigyelni, hogy lehetőleg forgalomtól/emberi tevékenységtől (építkezés, vegyszeres permet) mentes területről gyűjtsük be ezeket.
Amennyiben nem áll ehetőségünk begyűjteni ezeket aggodalomra nincs ok, a bevásárlóközpontok nagy részében megtalálhatóak a tápláló és kiegyensúlyozott zöldek mint pl. a ruccola és a madársaláta, de pl. a legtöbb tökféle apróra felszelve és kicsit összetörve is tökéletes táplálék lehet! Jó tanács még, hogy minden zöldet amit veszünk begyűjtünk alaposan mossunk át , lehetőleg többször!
A változatosság itt is kulcsfontosságú, próbáljunk meg minél összetettebb zöld étke adni kedvencünknek. nyugodtan kombinálhatjuk eme húsos zöld leveleket néhány zöldség fajtával és gyümölcs félével, de mindig a húsos zöld levelek domináljanak!
A növényi eleséget kínáljuk állatunknak minden nap, még ha azt meg sem eszi egy darabig! Előbb-utóbb minden egyed elkezdi enni a zöldeket.

Lehet nagyon hosszú listát írni arról, hogy mit szabad és mit nem szabad adni táplálékként, de ennek nem látom értelmét, hiszen már rengeteg helyen leírták ezeket.
Az egyik ilyen és általam leginkább favorizált adatbázis a Beautiful Dragons
Magyar nyelvre google-al lefordítva ITT

Végül, de nem utolsó sorban hadd ejtsek pár szót az itatásról is, bár szerintem ezt sokan "túlstresszelik". A természetben ezek az állatok nem sűrűn találkoznak állóvízzel, sőt eddigi olvasataim szerint elég kevés példány iszik állóvízből, szóval nem feltétlenül szükséges a terráriumba elhelyeznünk vizestálkát. Amennyiben mégis élnénk ezzel a lehetőséggel ügyeljünk arra, hogy a nagyon kicsi növendék állatok könnyedén megfulladhatnak akár igen alacsony vízben is és a vizet cseréljük naponta az edényt pedig öblítsük alaposan minden alkalommal!
Mindazonáltal elég sok nedvességhez jut állatunk a táplálékokból is! Emellett nagyon hatékonynak találtam az agáma rendszeres fürdetését is. Heti 2-3 alkalommal,"állig" érő langyos/babameleg vízben való 10-15 perces fürdetés rengeteget segít a hidratálásban, vedlésben és nem meglepő módon előszeretettel ürítenek ebbe a langyos vízbe is!

*Kalcium pornak használhatunk direkt a hüllőknek kifejlesztet porokat amiket megvásárolhatunk állat kereskedésekben is. Viszont egyszerűbb és olcsóbb megoldások is léteznek mint pl. szépia (madaraknak szoktak adni csőr koptatónak) reszelve, vagy bármelyik patikában kérhetünk kalcium carbonikumot és kalcium-hidrogén foszforikumot 1:1 arányban összekeverve!

forrás: http://www.beardeddragon.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése