Keresés ebben a blogban

2010. november 14., vasárnap

Metabolikus csontbetegségek

A metabolikus csontbetegségek (továbbiakban csak MCSB) jól ismertek a terrarisztikában és sajnálatos módon túlságosan gyakori betegségek is.
Renalis osteodystrophia, osteomalacia, másodlagos táplálkozási hyperparathyreosis, csontritkulás és az angolkórt kell idesorolnunk.
Elmondható, hogy nem csak egy konkrét ok váltja ki és nem csak egyszerűen kalcium hiányról van szó mint ahogyan azt általában hiszik.
Viszont elmondható az is, hogy a kalcium feldolgozásában keletkezett zavar az ami a további problémákat eredményezi.
A MCSB majdnem mindig a nem megfelelő ellátás eredménye, de leggyakrabban elkerülhető lenne helyes környezet és étrend kialakításával. Ez természetesen az állattól függően nem mindig könnyű vagy olcsó, viszont nélkülözhetetlen a hüllők egészségének szempontjából.


Legtöbbet talán a Leguánokkal kapcsolatban kerül elő ez a betegség , mivel ez a faj nagyon népszerű és étrendjének/tartási körülményeinek következtében fogékonyak rá.


Eredet

Az MCSB egy összetett betegség. A legkönnyebben úgy lehetne leírni, hogy a kiváltó ok a testben nem megfelelő kalcium és foszfor aránya.
Normális esetben ez az arány 2:1 (kalcium:foszfor) körül van. /Valahol 1:1 és 2:1 között/ Amikor a kalcium szint viszonylag alacsony, a test úgy próbálja kompenzálni, hogy onnan vonja el ahonnét csak tudja, például a csontokból.
Ez a csontok puhulásához vezet, amitől a csont könnyebben törik. A test ekkor észlelve a zavart megpróbálja megerősíteni a csontokat úgy, hogy rostos kötőszöveteket rak le, ezáltal már deformálódhatnak egyes testrészek.
A kalcium hatással van még számos élettani rendszerre mint pl az izom összehúzódás (beleértve a szívet is) vagy a véralvadás.
A kalcium/foszfor 2:1-es aránya az ideális, de a kalcium anyagcsere nem ilyen egyszerű. A D vitamin (különösen a D3) szintén kulcsfontosságú a kalcium feldolgozásában és mivel számos hüllő nem dolgozza fel kellően jól a D vitamint (mint pl az emberek) szükségük van UVB fényforrásra, hogy előállíthassák saját maguk számára azt.

Néhány azok közül a tényezők közül amelyek ferdíthetnek az optimális kalcium/foszfor arányon:

- túl kevés kalcium vagy túl sok foszfor (pl nem megfelelő arány) az eleségben
- kalcium felszívódását akadályozó anyagok jelenléte az eleségben (pl magas oxálsav tartalom a kiviben és a petrezselyemben)
- D vitamin totális hiánya
- az UVA és UVB teljes hiánya (szükséges a hüllők számára a saját D vitaminjuk előállításához)
- nem megfelelő fehérjeforrás (pl rovarok helyett nyers hús)
- vese és máj elégtelenségek ( amely rontja a D vitamin átalakítását az aktív formájába), bélbetegségek (zavar a felszívódásban), pajzsmirigy és mellékpajzsmirigyek elégtelenségei (kedvezőtlen hormontermelés ami befolyásolja a kalcium feldolgozását) /Ezek a kisebb problémák, legtöbb esetben a táplálkozáson alapulnak/
- túlságosan alacsony hőmérséklet rontja az emésztést ezáltal a kalcium felszívódását

Jelek amikre érdemes figyelni


Mivel a kalciumnak fontos szerepe van a csontképzésben és az izomműködésben, a jelek és tünetek is a csonthoz/izmokhoz kapcsolódnak:

- ferde és/vagy duzzadt végtagok vagy duzzanatok a hosszabb csontokon
- ferde/íves gerinc vagy duzzanatok a gerinc környékén
- puha vagy duzzadt állkapocs (kétoldalú)
- megereszkedett alsó állkapocs
- teknősöknél a felpuhult páncél
- remegés
- rángatózó mozgás
- sántaság
- anorexia
- székrekedés
- gyenge csontozat miatti törések
- letargia/bágyadtság
- gyengeség vagy akár részleges bénulás

Az MCSB eléggé megkülönböztethető a többi ártalomtól, hogy a diagnózist lehessen felállítani a tünetek, fizikai állapot és a tartási körülmények leírása után.
Röntgenkép készítése után megerősíthetőek az elváltozások is. A probléma kezelése függ a probléma súlyosságától, de a kezdeti fázisokban a kiegyensúlyozott táplálás és a megfelelő élettér kialakításával a tünetek akár sikeresen kezelhetőek.
Előrehaladottabb probléma esetén intenzív kalcium és vitamin adagolásra van szükség, amelynek pontos mértékét az állatorvos határozza meg.

Megelőzés

A megfelelő ellátás nem csak megfelelő táplálékról szól. A következőek fontosak mind a megelőzésben mind pedig a kezelésben:
- a táplálék kiegyensúlyozott arányban tartalmazza a kalcium/foszfort, a fehérjét és egyéb tápanyagokat
- UVA/UVB fényforrás biztosítása minden NEM éjszakai életmódot folytató egyed számára
- megfelelő hőmérsékleti zónák kialakítása a terráriumban
- megfelelő nappali/éjszakai ciklusok kialakítása
- megfelelő méretű élettér kialakítása

Amennyiben a fent sorolt tünetek valamelyikét is észleljük, a legegyszerűbb és legbiztonságosabb amit tehetünk, hogy felkeresünk egy hüllőspecialista állatorvost, hogy még biztosan időben tudjon segíteni kedvencünkön!

forrás: anaspid.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése