Keresés ebben a blogban

2011. március 7., hétfő

Zöld fűsikló - Opheodrys aestivus

Előfordulása: Amerika dél-keleti vidéke
Hőmérséklet: Nappal:24-28 C, helyenként 32 C - Éjszaka: 20-22 C
Világítás: napi 12 óra
Páratartalom: 60-70%
Ajánlott min terrárium: egy kifejlett pár részére 80x50x50 magas
Max. kifejlett méret: 115 cm-ig
Átlagos méret: 60-80 cm
Élettartam: ~ 15 év
Aktivitás: nappal
Táplálék: rovarok




A zöld fűsiklót mérete alapján kézbe lehetne venni, viszont ezt nem nagyon szeretik (és nem is igénylik) ezért kezdők számára ez a faj már csak ezért sem ajánlott.

Természetes élőhelye

A zöld fűsikló Amerika dél-keleti régióiban és Mexikó egy kis részén őshonos. Kiváló mászók, így a bokrok és alacsonyabb fákat választják élőhelyként, ami a sárga zöld/sárga színezetükkel kiváló buvóhelyeket biztosítanak. Főként a magasabb páratartalmú területeken találhatóak meg, lassú folyású vizek és tavak környékén.
Beszerzésük problémás lehet és főként vadbefogott állatokkal találkozhatunk amik életben tartása nem egyszerű feladat főleg egy kezdő számára. Külföldön azonban már néha fel-fel bukkannak fogságban tenyésztett példányok. A hazai szaporulatok általában ismerősök között gyorsan elosztódnak.

Bemutatás

Az Opheodrys aestivus-k a legtöbb embert lenyűgözik színezetükkel és aktív, agilis viselkedésükkel.
Veszélyérzet esetén általában a sikló mozdulatlan marad a levelet között és csak a legutolsó pillanatban húzódik a sarokba "S" alakot felvéve védekezni.
A  zöld fűsikló nappal aktív és főleg a nyári időszakban, a téli hónapokat a búvóhelyén tölti.
A nőstény egyedek nőnek meg valamivel hosszabbra és testalkatuk is zömökebb mint a hímeké. Mivel ez a faj nagyon karcsú és mozgékony kezelésüknél különösen figyelni kell nehogy kárt tegyünk az állatban.
Ivarérettségüket 1.5 éves koruk környékén érik el.

Terrárium

Lehetőség szerint minél nagyobb terráriumot(magas) alakítsunk ki számukra, számos mászóággal és növényekkel a búvóhelyek megteremtése miatt. Mivel ezek a sikló nagyon aktívak számítani kell arra, hogy egy bizonyos idő utána növényeket cserélni kell majd.
A zöld fűsikló a nagyon jól szellőző terráriumban érzi jól magát, ezért törekedjünk több szellőzés kialakítására.
Habár idejük nagy részét főként a magasban töltik az sem ritka, hogy a terrárium aljzatán időznek el, sőt el is ássák magukat. Ezért aljzatnak helyenként 10-15 cm vastagságú föld/kókuszrost -homok keverékét biztosítsunk. A páratartalom megteremtése érdekében használhatunk mohát (Sphagnum) is.



Világítás/Páratartalom

A hőlépcsők kialakítása végett valamilyen fűtésre szükségünk lesz. A legegyszerűbb talán spot lámpák alkalmazása ami a terrárium felső részén melegebb helyeket alakítanak ki.
UVB fényforrásra nincsen szükségük, viszont a nagy spektrumú világítást meghálálják (UVA). Arra ügyelni kell, hogy akárhogyan is oldjuk meg a fűtést az állat ne érjen hozzá, mert az kárt tehet benne.
A páratartalom az esti órákban elérheti a 90%-ot is, arra viszont ügyeljünk, hogy ez a reggeli órákra le is essen 60% környékére, nem igényelnek állandóan magas páratartalmat. Ez napi 1 max 2 spricceléssel könnyen megoldható. Ajánlott egy sekély itatótálat is elhelyezni a terráriumban vagy egy vízesést kialakítani számukra. A dehidratációra figyeljünk, gyorsan leborulhatnak.

Táplálék


A zöld fűsikló rovarevő, tehát etetésükre alkalmas a hazai kínálatban előforduló eleségek: tücsök, csótány, sáska, kisebb pókok és legyek. Aktív vadászok, folyton táplálék után kutatnak. Az feletetni kívánt állatokat minden alkalommal forgassuk meg kalcium/vitamin kiegészítőben. Kortól függően két naponta vagy hetente kétszeri etetés ajánlott.

Szaporodás

Szaporításuk igencsak nehéz és kezdők számára nem is ajánlott. Átlagosan 4-12 db tojást raknak le a 12-18 c-os telelés után.

forrás: http://www.reptilienland.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése