Keresés ebben a blogban

2010. november 16., kedd

Zöld anolisz (Anolis carolinensis)


Természetes előfordulási helyük az USA, Kuba, Jamaica és más Karib-tengeri szigetek. Az anoliszok közül csak a zöld anolisz őshonos Amerikában. Sajnálatos módon a legtöbb, állatkereskedésben kapható egyed amerikai vadbefogásból származik.
Átlagos méretük 20-22 cm, átlagos élethosszuk 4-8 év körül mozog.

A Zöld anolisz szembetűnő toroklebenye


Terrárium

Tarthatjuk egyedül vagy párban, de semmiféleképpen se tartsunk több hímet együtt.
Egyedenként minimum 40 liter férőhellyel számoljunk, a terrárium inkább legyen magas mint széles. 3-4 példányt minimum 80 literes terráriumban tarthatunk, de vegyük figyelembe, hogy több példány együtt tartásának következtében több búvó és napozó helyet alakítsunk ki.
A zöld anoliszoknak szükségük van UVB fénysugarakra, egy gyengébb napozó izzóra ás számos mászó ágra is. Aljzatnak használjunk tőzeget, vagy tőzeg és föld keverékét.

Fény, hő és páratartalom

A napozórészen 30-32 °C, a terrárium többi részén 23-26 °C fok az ideális. Éjszaka a hőmérséklet leeshet 18-20 °C-ra is. Átlagos páratartalom 60-70% környéke legyen lehetőleg, ami eléggé párás, de nem egészen őserdei típus még. Napi 1-2 alkalommal történő spricceléssel könnyedén fenntarthatjuk ezt a páratartalmat (az élő növények is segítenek ebben). /TIPP: amennyiben desztillált vizet használunk elkerülhetjük a berendezési tárgyakon és az üvegterráriumon megjelenő vízkőfoltokat/
A szükséges vízhez a levelek nyalogatásából jutnak, a legtöbb példánynak hiába kínálunk itató tálat.

Táplálék

Kisebb tücskök, sáskák, csótányok és lisztkukacok szerepelnek az étrendjén. A jóval nagyobb táplálék állattól könnyen megijedhetnek.
Tavasztól kora őszig gyűjthetünk be számukra szöcskéket és kisebb bogarakat is, de ezeket lehetőleg forgalomtól távol eső területen tegyük. (A szentjánosbogár mérgező!)
Etessük őket lehetőleg naponta, lehetőleg annyit amennyit megesznek. Az el nem fogyasztott eleséget estére ne hagyjuk bent a terráriumban, mert azok megrághatják anoliszunkat.
Feletetés előtt a rovarokat lehetőség szerint 24órán át tápláljuk, fehérje és vitamindús táplálékkal, ezzel is javítva a minőségükön.

Kézbevétel

Néhány példány könnyen hozzászoktatható a kézhez, habár a legtöbb példány részére a fogdosás elég nagyfokú stresszel jár. (A stressz pedig betegséghez is vezethet.) Azonban alkalmankénti kézbevételük elkerülhetetlen, ekkor legyünk körültekintőek, mert nagyon gyorsak és méretükhöz képest képesek elég nagyot harapni.
Veszély esetén eldobhatják farkukat, amely egy idő után visszanő, de sem mérete sem formája nem lesz olyan mint az igazi.

A stressz jelei

Amikor egy zöld anolisz színe barnára vált az az egyértelmű jele annak, hogy stresszes. Az esti lámpaoltás után színe ismét zöldé válhat, de reggel hamarosan visszavált barnára.
Stressz előidézője számos lehet, túl meleg vagy túl hideg a terrárium, nincs elég búvóhely, 2 hím egyed van együtt tartva vagy a család macskája egész nap ott ül a terráriuma mellett.

Ivarmeghatározás

A hímek nagyobbak a nőstényeknél és rendelkeznek toroklebennyel, amelyet előszeretettel mutogatnak a nőstényeknek és a rivális hímeknek.
A nőstényeknek, és mindkét nem növendékeinek lehet egy fehér csík a hátrészen.

Szaporodás


Párosodás a tavaszi és nyári időszakban valószínű egy több hetes téli pihenő után. A téli pihenő időszak alatt biztosítsunk számukra alacsonyabb hőmérsékletet, nappal 18-20 °C környékén. Vadbefogott állatoknál megfelelő életkörülmények kialakítása mellett sem biztos, hogy ez bekövetkezik.
A toroklebeny mutogatása és a bólogatás egyértelmű jele annak, hogy a hím szaporodni szeretne. Ha erre a nőstény úgy reagál, hogy elfut az egyértelmű jele annak, hogy még nem áll készen. Ellenkező esetben hagyja, hogy a hím megragadja  torkánál fogva akkor a párosodás be fog következni. Erre legtöbbször a késő délutáni /esti órákban szokott sor kerülni.
A párosodást követő 2. héten már jól láthatóan gömbölyödik a nőstény , ekkor egy meleg ás párás helyet keres a tojás lerakásához (ritkább esetben 2 tojás). Ez megismétlődhet 2 hetente, és kb. 10 tojást is lerakhat egy idényben.
Hogy megvédjük a tojást a e felnőttektől ki is vehetjük azokat és keltetőbe rakva, 29-30 °C-on, 35-40 nap alatt kel ki az utód.
Az frissen kelt zöld anoliszok 5-6 cm-sek, számukra ajánljunk rengeteg napos tücsköt és röpképtelen legyet.


Sajnálatos módon nem tartják olyan sokan ezt a fajt mint szeretném, köszönhető ez talán annak is, hogy már pár ezresért is hozzá lehet jutni vadbefogott állatokhoz. Tény továbbá, hogy tartásukhoz a felszerelés sokkal többe kerül mint maga az állat, és áruk miatt a tenyésztésük is megfontolandó... Viszont egy gyönyörűen berendezett terráriumban, a zöld anoliszok lakrészünk ékkövei lehetnek megjelenésükkel és folyton aktív életmódjukkal!


forrás: http://www.anapsid.org/anole.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése