Keresés ebben a blogban

2010. november 25., csütörtök

Telepes agáma (Agama agama)

Angol neve Red-headed agama ami annyit tesz Vörösfejű agáma. Ezt a nevet a vöröses/narancssárgás fejről kapta. Azonban ez csak a domináns hímekre igaz, akiknek a vöröses fejen kívül, kék testükön pedig fehér foltok lehetnek. A hímek torkát fekete folt borítja, ami lehet egészen kicsi is, de az egész alsó nayki részt befedheti. Amikor megijednek színük kifakul, de a jellegzetes felszín nagy részben megmarad. A nőstények szürke alapszínük van, piros illetve fehér foltok tarkíthatják a háti részüket.



Átlagos kifejlett méretük 30-36cm környékén alakul, a hímek valamivel nagyobbra nőnek. Élettartaumuk 10 év környékén alakul megfelelő tartás esetén.

Afrika nagy részén megtalálhatóak, főként Tanzániában és Kenyában. Fél-sivatagi élőlények, a sziklák repedéseiben húzodnak meg. Emberlakta területeken a kunyhókban és kertekben is megtalálható.

Terrárium

A telepes agámákat legjobb csoportban tartani, 1 hím és 2 nőstény már jó felállásnak minősül. Mivel meglehetősen aktív faj, 120x50x50 cm-es terrárium a minimum a 3 egyed számára. Aljzatnak használjunk homok és föld keverékét minimum 3-5 cm vastagságban. Élőhelyüket változatosabbá tehetjük kisebb szikladarabokkal, ügyelve, nehogy rájuk dőlhessen, illetve műszikla háttér kialakítása javallott. Helyezzünk el pár alacsonyabb mászóágat is lehetőség szerint, ezzel is növelve a kihasználható felületet méretét.

Fény és Hő

Fél-sivatagi élőlényként szükségük van a magas (10%) UVB fényt kibocsájtó izzókra/csövekre. A napozó részén törekedjünk a 35-38C elérésére, de a terrárium legtávolabbi részén 26-29C-t próbáljuk biztosítani. Éjszakára a terrárium egészén essen le a hőmérséklet 23-25C-ra. A megfelelő hőmérséklet szabályzásához használhatunk termosztátot is.

Etetés

Hazánkban fellelhető, tücsök, sáska, csótány, lisztkukac eleség tökéletes számukra is. Tavasztól-őszig gyűjthetünk számukra mezőkről/tisztásokról akár szöcskéket is. A növendék agámákat etessük naponta, míg a kifejlett példányokat elegendő minden másnap megkínálni rovareleséggel. Feleltetni kívánt rovarokat is etessünk megfelelően, mint arról már korábban szó volt.(ITT) Minden etetésnél forgassuk meg a rovarokat Kálcium porban és hetente 1-2 alkalommal multivitamin porban is.
A szakállas agámákhoz hasonlóan kínáljunk számukra húsos zöld leveleket is, mint például, tyúkhúr, gyermekláncfű és a lucerna. Biztosítsunk a terráriumban egy vizestálat, amiben lehetőleg naponta cseréljük a vizet. Hidratálásukra kiegészítésként reggelente, mielőtt felmelegednének lespriccelhetjük őket szobahőmérsékletű vízzel.



Gyakori foglalkozással kézbevételük is megoldható, hamar lenyugszanak. Ennek ellenére kerüljük a naponkénti fogdosást, mivel ez számukra stresszel jár. Kellő odafigyeléssel egy igen díszes és aktív kis csoportra tehetünk szert!

4 megjegyzés:

  1. Lehet adni akármilyen kálciumport neki pl.háziállatoknak való kálcium

    VálaszTörlés
  2. Bp. Izabella u. 94-ben van 1 klassz kis bolt, akvárium-terrárium, állatok, ételek, minden. Ott vettem kalcium port,tegnap, 500Ft. Tömegre nem tudom, hogy mennyi, térfogata kb. 1,5 dl, szóval pár évre el van látva az agámánk Ca porral :-)

    VálaszTörlés
  3. Megtudja mondani valaki mikor kezd téli álmot aludni?

    VálaszTörlés