Keresés ebben a blogban

2010. november 18., csütörtök

Rovareleség áttekintés

Az alábbiakban megpróbálom összeszedni a hazai terrarisztikában elterjedt elségállatokat és egy táblázat segítségével összehasonlítani tápértéküket, így talán mindenkipontosabb képet kap a kínált rovareleségekről.


Egyes rovareleségek tápértéke


Tücsök
Könnyűszerrel kijelenthető, hogy a legelterjedtebb eleségállat számos hüllő részére.
Terrarisztikában a legelterjedtebbek:
- Barna tücsök (Acheta domesticus)
- Fekete tücsök (Gryllus campestris)
- Banán tücsök (Grillus assimillis)
Barna tücsökMindenki másra esküszik, táplálásra viszont mindegyik megfelelő és szinte mindegyik állatkereskedésben beszerezhetőek.
Nagy előnyük, a könnyű beszerezhetőségük és áruk, illetve, hogy szobahőmérsékleten könnyű őket tárolni.
Hátrányuk, hogy ha nem takarítjuk a helyüket rendszeresen akkor eléggé büdösek lehetnek. Továbbá a kifejlett hím példányok eléggé hangosak tudnak lenni az éjszakai ciripelések közepette.
Tárolásukra elegendő egy 40x25x15-s műanyag doboz, de ha magasabbat választunk akkor már le sem kell feni őket, mert nem tudnak kiugrani. A tárolóednyének jól kell szellőzni, mert a magas páratartalom nem tesz jót nekik.
A tárolóedényben helyezzünk el számukra bujkálókat, rendszerint tojáskartonokat szoktak alkalmazni, de gyakorlatilag bármi jó ami alá és akár bele tudnak mászni. Szükség van ezekre a bujkálókra, mert a tücskök kannibalisztikuak.

Szükséges szót ejteni a tücskök táplálásról is, mivel a feletetésre szánt rovaroknak a lehető legjobb béltartalommal kell rendelkezni, így többet profitál belőle a mi állatunk is.
Ezért rakjuk a tárolóedénybe valamilyen gyümölcsöt zöldséget, nedvesség és vitaminok miatt és száraz kutya/macskatápot a fehérje miatt. A zöldeket cseréjük amint fonnyadásnak indul, próbáljuk elkerülni a penészedést mindenféleképpen!

Az elhullott egyedeket vegyük, mert nagyon büdösek tudnak lenni!

Csótányok
A csótánnyal való etetés kezd teret hódítani magának több ok miatt is.
Mellettük szól, hogy a legtöbb fajuk nem büdös és nem hangos mint a tücskök és a kitin/fehérje arányuk is jelentősen jobb mint a tücskök esetében. Nem utolsó sorban pedig egy minimális beruházással magunk is szaporíthatjuk őket mindenféle gond nélkül!
Ami a hátrányuk lehet, hogy 1-2 faj ha megszökik lakásunkban gondot okozhat, igaz kevés faj tud megszállni egy lakótelepet, de mivel elég sokáig élnek problémásak lehetnek szökéskor.
Terrarisztikában elterjedtebbek:
- Argentin csótány (Blaptica dubia)
- Orosz csótány (Blatta lateralis/shelfordella tartara)
- Pettyes csótány (Nauphoeta cinerea)
Argentin csótány
Orosz csótány

Pettyes csótány


Tartásuk szinte megegyezik a tücskökével. Bujkálót , táplálékot ugyanúgy adjunk számukra. Fontos megjegyezni viszont, hogy gondtalan szaporításukhoz szükség van még 1-2 dologra:
- kedvelik az enyhén magas páratartalmat. Heti 2-3 gyenge párásításból sokat profitálnak.
- sötétségre van szükségük, ezért a tárolóedényüket próbáljuk minnél sötétebb helyre elhelyezni vagy letakarni úgy, hogy a szellőzést nem gátoljuk.
- mivel a legtöbbjük trópusi faj, szobahőmérsékleten nem, illetve csak rosszul szaporodik. Egy kis plusz hővel, (25-35C) a szaporodás is beindul. Magasabb hőmérsékleten gyorsabban a szaporodás is.Természetesen ha nem szeretnénk magunknak önfentartó állományt extra hőre nincs szükség.

Sáska
A változatos táplálás érdekében számos faj részére kínálhatunk sáskát is. Rendszerint a legtöbb kereskedésben szintén hozzáférhetőek.Ügyeljünk azonban a méretarányokra, egy 5cm-es gekkónak lehetőleg ne dobjunk be egy 4-5 cm-es sáskát.
Afrikai vándorsáska

Otthoni tenyésztésük kicsit problémás is lehet, hiszen ekkor elhelyezésükre egy 120x40x60cm lehetőleg nagyon jól szellőző tárolóra lesz szükség.
Terrarisztikában elterjedtebbek:
Közönséges vándorsáska (Locusta Migratoria)
Afrikai vándorsáska (Schistocerca Gregaia)

Táplálásukra a legalkalmasabbak a húsos zöldeket, mint a saláta vagy a pitypang.

Lisztkukac (Tenebrio molitor)
Szintén egy igen elterjed és könnyen beszerezhető eleségről van szó.
Nagy előnye, hogy a hűtőben alacsony hőmérsékleten anyagcseréjük lelassul és hosszú hetekig eltarthatóak így.
Lisztkukac

Hátránya talán, hogy nehezebb megfelelő béltartalmat kialakítani feletés előtt, ezért a legtöbb csak táplálék kiegészítésére használják. Mindemelett zsírtalomban sem fukarkodnak.
Előnye, azon kívül, hogy kisebb testű állatoknak is adhatjuk az, hogy szinte minden hüllő nagy kedvence!

Gyászbogár lárva (Zophobas morio)
Nagyobb testű hüllő tulajdonosok egyik szintén nagy kedvence a gyászbogár lárva. Nem rendelkezik a legjobb tápértékkel, de annyival már igen, hogy rendszeresen kínálhatjuk ezt az akár 5cm-re is megnövő lárvát.
Gyászbogár lárva

Előnye, hogy szobahőmérsékleten, búzakorpában hosszú hetekig elél, és a bebázódásuk sem következik be ha csak el nem szeparáljuk őket egymástól.
Tárolóedényüket nem kell lefedni, mivel a sík felületetne nem képesek mászni. Béltartalmuk javítására és elegendő hetente pár alkalommal egy zöldség vagy gyömölcsdarabot beszórnunk a búzakorpa aljzatukba.
Hátránya, hogy kisebb testű hüllőknek nem ajánlott adni kemény kitinváza ugyanis bélelzáródást okozhat.
Tartásuk egyszerű, biztosítsunk számukra minél mélyebb búzakorpa aljzatot és rendszeresen kínáljunk számukra nedvesség forrást zöldség/gyümölcs formájában.

Viaszmoly lárva
Nagy és kis viaszmolyként akadhatunk rájuk a terrarisztikában.
Nagy viaszmoly (Galleria melonella)
Kis viaszmoly (Achroea grisella)
Régebben gyakoribb eleségnek számított, manapság már nem annyira hozzáférhető sajnos.
Viaszmoly lárva


Viszonylag magas zsírtartalma mellett, a kálium:foszfor aránya elfogható. Előszeretettel kínálják a frissen kelt állatoknak magas energia tartalma és könnyen fogyasztató "állaga" miatt.
Tartásuk szobahőmérsékleten megoldható, viszont a tárolóedény kialakításánál ügyelni kell arra, hogy a lárvák szinte mindenen felmásznak és mindenen átrágják magukat. Így talán a legalkalmasabb tárolóedény üvegből készül és sűrű szövésű szúnyoghálóval látjuk el.
Etetésükre a legjobb amit kínálhatunk nekik az elhasználódott lép, de mi magunk is készíthetünk számukra alkalmas eledelt. A web-en szerencsére már számos recept megtalálható, íme egy közülük:
Egy lágyabb masszát készíthetünk 70% száraz macska/kutyatáp (a legjobb ha por állagúra daráljuk egy régi kávéörlővel ;) ) 20% méz és 10% vízet összekverünk, majd állni hagyjuk.

Röpképtelen muslinca (Drosophila)
Számos faj újszülött egyedeinek illetve apró testű álltok (pl. törpekaméleon) táplálására is alkalmazhatóak apró méretük miatt.
Tartásuk egyszerűnek mondható, egy 2 literes műanyag palack tetejét levágjuk, az aljára egy szivacson magas gyümölcscukor tartalmú gyümölcsöt (szőlő, banán, alma) helyezünk el. Ennek a gyümölcsnek a bomló részeibe petéznek a muslincák és pár hét alatt rengeteg egyeddel bővülhet az állományunk.
Arra azonban kínosan ügyelni kell, hogy a hazánkban is előforduló muslinca ne jusson a tenyészetünkbe, mert a röpképtelen állományt igen gyorsan elfelejthetjük.

Tápértékük meglehetősen rossz, kerüljük a csak velük történő etetést!
Röpképtelen muslinca

2 megjegyzés: